torstaina, toukokuuta 08, 2008

Mark Steyn kohtaa syyttäjänsä

Kanadalainen tv-kanava TVO haastatteli Mark Steynia sekä MacLeans-viikkolehden ihmisoikeuskomissioihin haastanutta kolmea nuorta lakitieteen opiskelijaa.

Steynin haastattelu

Lakitieteen opiskelijoiden haastattelu ja loppuväittely löytyy välilehdeltä The Maclean's complainants.

Lisäys: Video on nyt myös Youtubessa. Tässä ensimmäinen osa.



Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5
Osa 6
Osa 7

4 kommenttia:

Paavo Saariranta kirjoitti...

Ei näköjään mitään uutta ”länsirintamaltakaan.” Muslimit kieltäytyvät johdonmukaisesti keskustelemasta itse asiasta ja huutavat ”ihmisoikeusjärjestöjen” ajatuspoliiseja apuun, jotta tunteiden loukkaaminen saataisiin kriminalisoitua ja ensimmäinen ennakkotapaus telkien taakse.
Suomessa kehitys on yllättävän pitkällä, kun katsoo vähemmistövaltuutetun ja valtionsyyttäjän viimeaikaisia toimia. En usko, että suomalaiset hyväksyvät sananvapauden myymistä näin halvalla –ongelma on se, ettei suurinta osaa kiinnosta pätkääkään. Joskus tuntuu jopa siltä, että median ensisijainen tehtävä on pitää kansan mielenkiinto poissa varsinaisista asioista –pinnallinen ”uutisointi”, urheilu, hömppä ja viihde toimivat tässä tosi hyvin. Mikä on muuten tilanne Suomen latviapelissä…?

herranen kirjoitti...

Jännää kuinka Steynin vastustajat jäivät kiinni Krekarin lainaamiseen ja sanoivat, että Steyn lainaa vähän tunnettuja muslimihahmoja kun hetki aiemmin he olivat kritisoineet tätä Gaddafin ja Khomeinin lainaamisesta. Lisäksi heidän väitetty ongelmansa oli se, että Steynin puhuessa Euroopan muslimeista hän leimaa Kanadan muslimit. Pitäisikö Kanadan journalistien lopettaa puhuminen muista kuin Kanadan asioista?

Tosin meinasi päästä nauru kun kaiken tämän jälkeen vedottiin EU:n päätöksiin xenofobiasta. Ai että nytkö ne Atlantin takaiset asiat ovatkin merkityksellisiä kun ne sopivat omiin argumentteihin.

Veikko Suvanto kirjoitti...

Vaikea kuvitella, että kenenkään sympatiat olisivat tuon ohjelman jälkeen opiskelijatrion eikä Steynin puolella, oli Steynista sitten mitä mieltä tahansa. Sympatiaa saattoi korkeintaan herättää se, että opiskelijoiden ylivoimasta huolimatta Steyn onnistui "pwnaamaan" nämä melko täydellisesti. Itse pystyin korkeintaan tuntemaan jonkinlaista myötähäpeää, ja sitä saikin tuntea ohjelman mittaan useaan otteeseen, kun opiskelijat jäivät toistuvasti kiinni Steynin väitteiden vääristelyistä, joita he yrittivät paikkailla epätoivoisesti ("It's...it's there!" – "Where?" – "There, in the text. I'm taking almost quotes from the text."), tai epäasiallisista rinnastuksista ("Oriana Fallaci on Italian vastine Ernst Zündelille"), jotka saivat jopa ohjelman juontajan kakistelemaan.

Kaiken kaikkiaan opiskelijat esittivät jatkuvasti lapsellisia vaatimuksia ja kitisivät aivan kaikesta, jopa siitä, että juontaja antoi ohjelman viimeiset 20 sekuntia Steynille (ikään kuin kenellekään olisi muutenkaan jäänyt epäselväksi, kuka sai väittelyssä viimeisen sanan). Opiskelijoiden käytös toi mieleen lähinnä uhmaikäiset lapset. Paljon puhuvaa on jo se, että he olivat kuukausikaupalla selittäneet, kuinka he halusivat valituksellaan "haastaa Mark Steynin avoimeen debattiin", ja kieltäytyivät sitten tilaisuuden tarjoutuessa debatista Steynin kanssa. Opiskelijat ja Steyn eivät ilmeisesti olisi edes kohdanneet toisiaan tuossa ohjelmassa, ellei Steyn olisi sitä erikseen vaatinut. Edes Steynin päästyä kasvotusten opiskelijoiden kanssa ei voinut puhua varsinaisesta debatista, sillä opiskelijat puhuivat enimmäkseen Steynista juontajalle kolmannessa persoonassa, eikä heistä äänekkäin (kaljupäinen tyyppi) edes suostunut katsomaan Steynia silmiin. Uskomattoman lapsellista käytöstä. Itselleni tuli siitä mieleen joku koulukiusattu pikkupoika, joka opettajan tultua paikalle osoittelee kiusaajaansa sormella ja puhuu tästä itkua tuhertaen kolmannessa persoonassa, tyyliin "Toi on tuhma kun se aina lyö!". Nettikeskusteluissa taas samanlaista käytöstä kutsutaan See what I mean about this guy? -kommenttien esittämiseksi.

Kanadan televisiolle täytyy kuitenkin antaa pisteet ohjelman järjestämisestä. Suomessa Johanna Suurpää, Mika Illman, Astrid Thors ym. joutuisivat varmasti yhtä pwnatuiksi, jos heidät pantaisiin joskus väittelemään suorassa tv-lähetyksessä vaikka Jussi Halla-ahoa tai Mikko Ellilää vastaan. Mistään tällaisesta ohjelmasta lienee kuitenkin meikäläisissä olosuhteissa turha haaveilla...

Vasarahammer kirjoitti...

TVO on Ontarion provinssin julkisen palvelun tv-kanava eli kyllä se sananvapaus toimii vähän paremmin Kanadassa kuin täällä.

Minusta oli kuitenkin pelottavaa, miten hyvin opiskelijat olivat sisäistäneet loukkaantumiskulttuurin, jossa mistään "ryhmästä" ei saa puhua loukkaavasti tai yleistävästi. Jos yliopistosta tulee tuollaisia juristeja, tulevaisuus vaikuttaa pelottavalta.

Vaikka he olivat lakitieteen opiskelijoita, he eivät tuntuneet piittaavan lainkaan sanan- ja mielipiteenvapaudesta. Myös teennäiset vaatimukset vastineen julkaisusta veivät sympatioita. Steynin mukaan MacLeansin sivuilla käytiin kirjoituksen jälkeen voimakasta keskustelua, jossa julkaistiin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Ihmisoikeuskomissio ei ensi kuulemalta vaikuta oikealta paikalta käydä keskustelua.

"Uskomattoman lapsellista käytöstä. Itselleni tuli siitä mieleen joku koulukiusattu pikkupoika, joka opettajan tultua paikalle osoittelee kiusaajaansa sormella ja puhuu tästä itkua tuhertaen kolmannessa persoonassa"

Joku on sanonut, että nykymaailman poliittisessa korrektiudessa päiväkodin pihan käyttäytymissäännöt on siirretty julkiseen keskusteluun. Ei ymmärretä, että julkiseen keskusteluun osallistujien periaatteessa oletetaan olevan aikuisia ihmisiä.